09.04.2018

Hatay Conference by CoHE

 

 

YÖK tarafından düzenlenen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler Uluslararası Konferansı"na katılmak için Hatay'a giden YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, iki gün sürecek programının ilk gününde İskenderun Teknik Üniversitesini ziyaret etti.

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile görüşen YÖK Başkanı Saraç, Rektör Dereli'nin üniversite ile ilgili bilgileri içeren sunumunu dinledi.

İskenderun Teknik Üniversitesinin senato üyeleri ile bir araya gelen YÖK Başkanı Saraç ve beraberindeki heyet, daha sonra İskenderun Teknik Üniversitesi öğrencileri ve öğrenci temsilcileriyle görüşerek sohbet etme imkanı buldu.

İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi öğrencileri ile de bir araya gelen YÖK Başkanı, İskenderun Teknik Üniversitesi temaslarını tamamlayarak Hatay'a geçti.

Hatay'da ilk olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret eden YÖK Başkanı Saraç, sonrasında Hatay Valiliğini ziyaret ederek Vali Erdal Ata ile görüştü.

Programın ilk gününü çeşitli görüşmeler yaparak tamamlayan Başkan Saraç, programın ikinci günü gerçekleştirilecek olan uluslararası konferansa katıldı.

 

 

"TÜRK YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNDE SURİYELİ ÖĞRENCİLER

ULUSLARARASI KONFERANSI" DÜZENLENDİ

 

Yükseköğretim Kurulu tarafından Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez "Türk Yükseköğretim Sisteminde Suriyeli Öğrenciler" adlı uluslararası konferans, Hatay'da Mustafa Kemal Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

 

Sadece ülkemizde değil, aynı zamanda Ortadoğu coğrafyasında da Suriyeli öğrencilere yönelik şimdiye kadar gerçekleştirilen en kapsamlı uluslararası bu konferansa; Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, AFAD ve YTB'den üst düzey temsilciler katıldılar.

Konferansta; ülkemiz dışından AB Türkiye Delegasyonu, AB destekli SPARK yükseköğretim fonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda'dan oluşan yükseköğretim konsorsiyumu HOPES, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde burs veren Katar merkezli El Fakhoora Vakfı gibi uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcileri yer aldı.

Suriyeli öğrenci sayısı 100'ün üzerinde olan 50 üniversitemizin rektörünün katıldığı konferansta, üniversitelerimizde okuyan Suriyeli öğrenciler ve çalışan akademisyenler hazır bulundular.

Türk Yükseköğretiminde okuyan ve gelecek yıllarda okuyacak Suriyeli öğrencilerin yükseköğretim sistemimize entegrasyonu, uyum sorunlarının çözümleri gibi konuların detaylı bir şekilde tartışıldığı konferans, öğleden önce bir konferans ve öğleden sonra 2 çalıştay olarak gerçekleştirildi.

Toplantının öğleden önceki konferans kısmında Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Hatay Valisi Erdal Ata ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

Bu yüzyılın insanlık dramının önemli bir yönünü ele alan konferansa yurtiçinden ve yurtdışından katılan tüm katılımcılara teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, bugün burada ülkemizde bulunan genç Suriyeli kardeşlerimizin Türk Yükseköğretim sistemine dahil olmaları sürecinde atılacak adımları sağlamlaştırmak ve hızlandırmak için bulunduklarını belirtti.

Ülkemizde okuyan Suriyeli öğrenci sayısının bugün itibariyle on beş bine ulaştığına dikkatleri çeken Saraç, bu konferansın düzenlenmesinin ve konferanstaki tartışılan konuların öneminin daha da fazla ortaya çıktığına değindi.

Yaşananın basit bir mülteci krizi olmadığını ve bunun insanlığın, insan olmanın değerleri ile imtihanı olduğunun farkında olduklarını, başka milletlerin kayıtsızlığını mazeret kabul etmeden üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini belirten Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 "Devletimiz bu kitlesel göçle ülkemize gelen Suriyelilere yönelik hizmetleri, temel olarak 2013 yılında kabul edilen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği ile düzenlemiş ve aynı zamanda işleyişe yönelik Göç Politikaları Kurulu gibi koordinasyon birimleri oluşturmuştur. AFAD'ın özellikle aciliyet içeren durumlarda ve tüm süreçteki katkısı ise mutlaka büyük övgüyle anılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu süreçte adeta iki halkın Bakanlığı rolünü üstlenmiş olup yüzbinlerin eğitim ve öğretimine katkı sağlamaktadır. Bu süreçte ilgili tüm kamu kurumlarımız yapılan düzenlemeler doğrultusunda Suriyeli kardeşlerimize yönelik sağlık, eğitim, iş piyasasına erişim, sosyal yardım gibi temel başlıklarda çok önemli görevler yerine getirmişler ve hizmetler vermişlerdir. Tüm çabalarımızın mali arka planı bugün 26 milyar doları bulmuştur. Bu noktada ülkemize uluslararası arenada verilen destek sözlerinin büyük ölçüde karşılık bulmadığını hatırlatmak istiyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen ülkemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarından altını çizdiği gibi kardeşlerimize, mazlumlara "Belde-i Emin" olmuştur. Bu durum bu toprakların özelliği ve mazluma şefkat kucağını açma bu milletin değişmez bir seciyesidir."

Yükseköğretim Kurulu olarak Suriyeli kardeşlerimizin hem geleceğe dair umutlarını canlı tutmak, yaşama tutunmalarına yardımcı olmak hem de içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamaları için çalışmalarda bulunduklarını sözlerine ekleyen YÖK Başkanı, "Öğrencilerin temel sorunu olan dil engelini aşabilmek ve onları sisteme dahil edebilmek için; bazı üniversitelerimize misyon verilmiş ve bu çerçevede Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Harran, Mersin, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata Üniversitelerinde yurt dışından öğrenci kabulü çerçevesinde öğretim dili Türkçe ve/veya yabancı dilde daha esnek bir şekilde program açabilmeleri için bir dizi mevzuat değişikliği yapılmıştır." diye konuştu.

Ayrıca bu ülkelerin öğrencilerinin içinde bulundukları durumdan ötürü denklik ve almış oldukları eğitim düzeyinin belirlenmesi de dahil resmi belge temini ile ilgili yaşadıkları sorunlara yönelik kolaylaştırıcı kararlar alındığını hatırlatan Başkan Saraç, sisteme dahil olan öğrenci ve öğretim elemanı sayıları yükselirken bize emanet olan bu gençlerin ihtiyaçlarını dikkate alan, ülkemize uyum süreçlerini gözeten, gerektiğinde psikolojik destek ve rehabilitasyon imkanı da sağlayan bir mekanizmayı geliştirmek için burada olduklarını söyledi.

İnsanlığın yarını için atılan hiçbir adımın kolay olmadığının altını çizen Başkan Saraç, "Türk milleti olarak, sahip olduğumuz inanç ve kültür değerlerimiz ile ülkemizdeki tüm Suriyeli kardeşlerimizi, Anadolu'nun tarihten gelen adalet, paylaşım, muzlumun yanında yer alma ahlakıyla kucaklıyoruz. Bunun için ülke olarak dünyadaki hiçbir gelişmiş ve kalkınmış ülkenin göze alamayacağı büyük bedeller ödüyoruz." dedi.

Sayın Cumhurbaşkanının güzel bir sözle ifade ettiği gibi bu neslin gözyaşlarını onlara sezdirmeden silmeye çalıştıklarını dile getiren Saraç, bugün paydaşlarla yapılacak bütün çalışmaların verimli sonuçlanmasını ve Suriyeli gençlerin yaşam umutlarına katkı sağlamasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

YÖK Başkanı Saraç'ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için tıklayınız.

(Please click here for the English version of the speech addressed by CoHE President Saraç in the conference.)

Konferansın açılış konuşmaları sonrasında, "Güçlükler, İyi Uygulama Örnekleri ve Geleceğe Bakış" başlıklı bir oturum gerçekleşti. Oturumda konunun ilgili yurtiçi ve yurt dışındaki paydaş kuruluşların üst düzey temsilcileri yer aldı.

 

Açılış oturumunda, Türkiye Yükseköğretimindeki uluslararası öğrenciler ile ilgili bilgiler içeren bir sunum yapan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk yükseköğretim sisteminin çok hızlı geliştiğini anlattı.

Türkiye'de 110 bin yabancı uyruklu öğrenci olduğunu belirten Mandal, "Yabancı uyruklu öğrenciler arasında sırayla Azerbaycan, Suriye, Türkmenistan, İran, Afganistan, Irak gibi ülkeler yer alıyor." dedi.

Yükseköğretim sisteminde 7,3 milyon öğrencinin bulunduğunu bildiren Mandal, "Suriyeli öğrenciler noktasında bakıldığında 14 bin 740'larda, yüzde 83'ü lisans eğitimi alıyor. Cinsiyet noktasında da Suriyeli öğrencilerin 3'te ikisi erkek, 3'te biri kadın. Akademisyenler açısından baktığımızda da Türk yükseköğretim sisteminde toplam 3 bin 549 yabancı uyruklu akademisyen var. Yaşanan süreçte YÖK olarak yatay geçiş süreçlerini olabildiğince esnettik." İfadelerini kullandı.

Açılış oturumu sonrası soru-cevap kısmına geçilirken soru-cevap bitiminde Suriye Uyruklu Öğrencilerin Türk Yükseköğretim Sistemine Entegrasyonunda İşbirliği Yapılmasına Yönelik STICHTING SPARK ve Yükseköğretim Kurulu Arasında Protokol imzalandı.

Öğleden sonraki oturumlarda ise iki eş zamanlı çalıştay gerçekleştirildi. 

Bu çalıştaylarda Türk yükseköğretim sisteminde mevcut ve yakın gelecekte yükseköğretim sistemimize dahil olacak öğrencilerin, yükseköğretim sistemimize entegrasyonu ve uyum sorunlarının çözümleri tartışıldı.

Eş zamanlı düzenlenen oturumlar sonrası YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç moderatörlüğünde konferansın kapanış oturumuna, çalıştaylarda görüşülen hususların genel değerlendirmesi yapıldı.

Yapılan çalıştayın ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A Yekta Saraç bir basın toplantısı düzenleyerek Konferans Sonuç Bildirgesi'ni kamuoyu ile paylaştı.

"Yükseköğretim Kurulu Hatay Konferansı Sonuç Bildirgesi" için tıklayınız.